بهشت پنهان

اولین ماهنامه رسمی بخش برزک

بهشت پنهان

اولین ماهنامه رسمی بخش برزک

بیاییم نوجوان را دریابیم

بیاییم نوجوان را دریابیم

هشتم آبان، سالروز شهادت قهرمان نوجوان جبهه حق در برابر باطل، شهید محمد حسین فهمیده است. او نوجوانی ایرانی، مسلمان، دیندار و دین‏باور بود. نام فهمیده در تاریخ، به همراه نام همه قهرمانان مبارز و خستگی‏ناپذیر میان ملت‏ها و در شمار شهیدان نام آشنا، چون شهیدان والامقام دشت خونین کربلا ثبت گردید. شهید فهمیده، از افتخارآفرینان ملی و همیشگی این سرزمین به شمار می‏آید. ازاین‏رو، به مناسبت یادکرد یکی از افتخارآفرینان در تقویم سالانه، «روز نوجوان» را به او اختصاص دادند.

ویژگی‏های نوجوانی

در روایات معصومان علیهم‏السلام به برخی از ویژگی‏های نوجوانی اشاره گردیده است. از جمله امام علی علیه‏السلام می‏فرماید: «دل نوجوان مانند زمینی آماده است که هر بذری در آن افشانده شود، می‏پذیرد». نوجوان از جهت جسمانی در حال دگرگونی و از لحاظ شخصیت دارای احساس و عاطفه، شور و هیجان و نشاط و شادابی، همراه با آراستگی ظاهر است. البته شخصیت او، به دلیل ناپختگی و کمبود دانستنی‏های علمی، هنوز به کمال نرسیده است. او می‏کوشد تا اندک‏اندک، ضعف‏های خود را به کمال و وارستگی تبدیل سازد.

نوجوان و مسئولیت‏پذیری

در شریعت اسلامی، وظایف و مسئولیت‏های گوناگونی بر عهده نوجوان نهاده شده است که یکی از آن‏ها، آموزش و فراگیری مسایل دینی است. در مورد گرایش مذهبی نوجوان، بیشتر روانکاوان بر این باورند که:

بین بلوغ شخصی و جهش احساسات مذهبی، رابطه‏ای نهفته است و منشأ این احساس مذهبی، ریشه در فطرت خداجویی انسان دارد. بلوغ مذهبی و احساس دینی، ضامن اجرای مقررات دینی و اجتماعی، و سبب کاستن بسیاری از انحرافات آنهاست.

نوجوان و گرایش دینی

انسان از نظر فطری، به خداجویی گرایش دارد. در قرآن کریم به روشنی از این مسئله سخن به میان آمده است؛ آنجا که خداوند متعال می‏فرماید: «همان فطرت الهی است که همه انسان‏ها بر اساس آن آفریده شده‏اند». این گرایش در نوجوانان شدیدتر و نمایان‏تر است؛ زیرا در این مرحله از زندگی، پرسش‏هایی معرفتی در مورد نظام هستی برای او پیش می‏آید و چون پاسخ این پرسش‏ها در مباحث دینی یافت می‏شود، گرایش نوجوان به مذهب به صورت نظام‏مند روی می‏دهد.

نوجوان و عزت نفس

احساس ارزشمند بودن یا حقارت، هرکدام می‏تواند در انتخاب مسیر آینده زندگی انسان مؤثر باشد. نوجوان عزتمند از این ویژگی‏ها برخوردار است: استقلال فکری، مسئولیت پذیری، انتخابگری، اعتماد به نفس، افتخار به پیشرفت، و بردباری در برابر ناکامی‏ها. البته گاه عکس این ماجرا برای نوجوان اتفاق می‏افتد و او سرشکسته و ناامید، از احساسی حقارت‏آمیز برخوردار می‏گردد و این احساس، او را دچار اختلالات روانی و آسیب‏های اخلاقی می‏نماید. امام جواد علیه‏السلام در کلامی گهربار می‏فرماید: «کسی که خودش را بی‏مقدار می‏داند، از شر او ایمن ?باش».

نوجوان و امید

نسل نوجوان، درگیر امیدها و آرزوهاست و همواره بین این دو قطب مختلف زندگی می‏کند و البته این امر با طبیعت نوجوانی سازگار است. نوجوان را باید به امیدها وابسته کرد، ولی از آرزو و خیال‏پردازی به دور نگه داشت. روانکاوان هم بر این باورند که تقویت نیروی امید در نسل نوجوان، باعث باروری اعتماد به نفس آنان می‏گردد. باروری امید در این نسل، از این راه‏ها امکان‏پذیر است: آشنایی با واقعیت‏ها؛ پرهیز از احساسات هیجانی؛ و جلوه دادن پیروزی‏ها و عبرت‏گیری از شکست‏ها و تحلیل موفقیت‏ها و ناکامی‏ها، به منظور شناخت راز و رمز موفق?ت.

نوجوان و دوست‏یابی

بی‏شک یکی از مهم‏ترین عوامل شکل‏گیری شخصیت انسان، دوست و هم‏نشین است؛ زیرا آدمی با توجه به روحیات و فطرت خویش، تحت تأثیر می‏باشد و بخش مهمی از ویژگی‏های اخلاقی خود را از دوستانش می‏گیرد. امام علی علیه‏السلام در مورد تأثیرپذیری انسان از دوستانش می‏فرماید: «هرگاه ارزیابی شخصیت و رفتار کسی برای شما مشکل شد و پای‏بندی او را به دین نمی‏دانستید، به دوستانش نظر کنید. اگر آنان متعهد به دین بودند، او نیز پیرو آیین خداست و اگر در مورد دین بی‏مبالات و بی‏قید بودند، او نیز بهره‏ای از آیین حق ندارد». امام جواد علیه‏الس?ام نیز فرموده است: «از هم‏نشینی با بدان بپرهیز که آنان همچون شمشیر برهنه‏اند؛ ظاهرش زیباست و اثرش بسیار زشت».

منشین با بدان که صحبت بد

 گرچه پاکی، تو را پلید کند 

آفتاب ارچه روشن است او را

 پاره‏ای ابر ناپدید کند 

سنایی غزنوی

نوجوان و سیاست

بی‏تردید نسل نوجوان هر کشور، مدیران اجرایی و سیاسی آینده آن کشور به شمار می‏آیند. با توجه به آمارهای رسمی و جوان بودند کشور ما، نوجوانان و جوانان می‏توانند با آموزش مکتب‏های سیاسی و آشنایی با احزاب فعال در حوزه سیاست، به عنوان فعالان سیاسی آینده کشور درآیند. نهادینه ساختن مشارکت نسل نوجوان در مسایل سیاسی روز از این راه‏ها امکان‏پذیر است: مشارکت در عرصه انتخابات ؛ تشکیل انجمن‏های دانش‏آموزی ؛ برپایی همایش‏های ملی با موضوعات سیاسی ؛ و مشارکت آنان در تأسیس نشریه‏های دانش‏آموزی.

نظرات 1 + ارسال نظر
[ بدون نام ] پنج‌شنبه 25 مهر‌ماه سال 1387 ساعت 05:02 ب.ظ

انشا الله که این فقط شعار شما وخیلی ها ی دیگه نبا شه

ما هم امیدواریم
از اظهار نظرتون متشکریم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد