جایگاه شورا در نظام مقدس جمهوری اسلامی(2)
ان الله لا یغیرما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم
همانا خداوند سرنوشت گروه و ملتی را تغییر نمی دهد مگر آنکه آن ملت به دست خود سرنوشت خود را تغییر دهند
در قسمت اول این بحث اشاره شد که حضرت امام (ره) ضمن تأکید بر اسلامیت (مشروعیت ) نظام بر جمهوریت ( مقبولیت ) نظام نیز تأکید داشتند . و فرمودند جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد . شوراها از عناصر اصلی و زیر بنایی جمهوریت یا به تعبیری مردم سالاری دینی و به اصطلاح روشنفکری دموکراسی تلقی می شوند همچنین مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در هر انتخاباتی بر حضور حداکثری مردم تأکید دارند چرا که با انتخاب شوراهای شهر و روستا از پایین ترین سطح یعنی روستا تا بالاترین یعنی کلان شهرها مدیریت شهری – یا می توان گفت اعضای مجلس محلی – را خود تعیین می کنند و بر اساس قانون با تشکیل شوراهای فرادستی این امکان بالقوه برای یک شورای روستایی و یا شهری فراهم است تا بتواند در شورای عالی استانها راه یابد و بر اساس اصل 102 قانون اساسی شورای عالی استانها مستقیماً یا از طریق دولت طرح به مجلس ارائه دهند و در سیاست های کلان کشوری مشارکت نمایند.
شوراها به عنوان بازوان دولت واسطه بین مردم و دولت وحکومت هستند و با شناخت کمبودهای حوزه ی انتخابیه خود ضمن حل آن با کمک دهیاری ها وشهرداری ها مسایل را به دولت انتقال می دهند بر اساس آیه ای که در صدر اشاره شدهر چه مردم به سرنوشت خود حساس تر باشند و در انتخابات شورا ها مشارکت بیشتری داشته باشند و افراد واجد شرایط و با صلاحیت را انتخاب کنند بی شک در توسعه مسایل اجتماعی ،اقتصادی ،عمرانی بهداشتی، فرهنگی، آموزشی ، منطقه خود نقش بیشتری را ایفا خواهند نمود و در صورتیکه نسبت به انتخاب شورا ها منفعل وبی تفاوت باشند افراد ناکارآمد به شوراها راه خواهند یافت و شهر و روستا را با مشکل مواجه خواهند ساخت .
پس در نظام دینی مردم مسئولیت شرعی و عرفی درند تا نسبت به سرنوشت خود حساس بوده ومشارکت فعال در انتخابات داشته باشند ومتقابلاً شوراها متعهد می گردند بر اساس اصل یکصدم قانون اساسی به دور از مسایل حزبی وسیاسی به مسئولیتهای محوله عمل نمایند .
متن اصل یکصدم قانون اساسی
برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی ،اقتصادی، عمرانی ،بهداشتی ،فرهنگی ، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا ، بخش ، شهر ، شهرستان ، یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده ،بخش ،شهر ،شهرستان یا استان صورت می گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می کنند .
دراینجا به عواملی که می تواند عامل موفقیت شوراها در راستای رسالتشان باشد اشاره می کنیم
1-آگاهی دادن به مردم در مورد جریان امور و مشکلات وچالشهای پیش رو .
2-مشارکت مردم در تصمیم گیریها و تصمیم سازیها
3-ایجاد حسن اعتماد و وفاق وتعامل بین اقشار مختلف مردم و محلات شهر
4-ایجاد تعامل و تفاهم وهمدلی بین اعضا و هدایت ورهبری به محوریت رئیس شورا
5-آگاهی و اشرافیت اعضاء شورا و دستگاههای اجرایی شهر و شهرستان بویژه فرماندار وبخشدار
6-شفاف سازی تصمیم گیریها و جلب اعتماد عمومی.
محمود اربابی – کارشناس شوراها