ضرورت رعایت نکات بهداشتی در ماه محرم
با فرا رسیدن ماه های محرم و صفر، پخت و توزیع انواع غذاهای نذری خیلی بیشتر از سایر ماه های سال رونق می گیرد. در این زمینه لازم است تا آگاهی های لازم به اختصار در اختیار عموم مردم قرار گیرد تا افراد علاوه بر بهره مندی از اجر معنوی تهیه و توزیع نذرها در این ایام، سلامت خود و سایر افراد جامعه را نیز به خطر نیندازند . گوشت قرمز و گوشت مرغ از جمله مواد پروتئینی است که در تهیه غذاهای نذری این ایام به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین توزیع کنندگان و فروشندگان آنها باید با در نظر گرفتن اصول اخلاقی و انسانی ? بدون توجه به هرگونه تقلب و سودجویی مالی، این مواد را در اختیار خریداران و مصرف کنندگان قرار دهند. زیرا مواد پروتئینی به شدت مورد توجه میکروب ها و عوامل بیماری زا است و می تواند محیط مناسبی برای رشد و تکثیر آنها باشد.
در تهیه و نگهداری مواد غذایی باید اصولی رعایت شود. از جمله: اگر چه تهیه و توزیع غذا در این ایام عمل بسیار پسندیده ای است، اما توجه به اصول بهداشتی و سلامتی مردم نیز موردی است که مسئولیت آن برعهده تهیه کنندگان و توزیع کنندگان مواد غذایی است و برای دریافت اجر معنوی واقعی نباید از آن غافل شد .افرادی که با تولید، نگهداری، خرید، تهیه و پخت مواد غذایی سروکار دارند باید به طور مرتب بهداشت فردی خود را رعایت کنند. بسته بندی ظروف غذا در داخل کیسه نایلون با دمیدن (فوت کردن) به داخل کیسه، عملی غلط و غیربهداشتی ا?ت. -لازم است صابون های مایع به مقدار مناسب در اختیار افرادی که با تهیه و پخت و توزیع مواد غذایی سرو کار دارند قرار گیرد تا به محض آلودگی دست ها آنها را بشویند.
-مصرف نان هم موردی است که نباید از آن غافل ماند. بهتر است تهیه، نگهداری و توزیع انواع نان در شرایط کاملاً بهداشتی انجام پذیرد و از نگهداری نان در محیط های گرم و مرطوب که موجب کپک زدن و آلودگی آن می شود، خودداری شود. . با آنکه مردم در پخت غذای نذری خود دست به کار می شوند با این حال رعایت بهداشت فردی و عمومی برای آشپزها الزامی است.» مصرف مواد رنگی غیرمجاز در مواد غذایی ممنوع است. بیشتر نگرانی ها از مسمومیت شیمیایی است. رنگ های غیرمجاز مواد غذایی، باعث این عارضه می شود. استفاده از روزنامه به جای پارچه های?دم کنی دیگ های برنج و همچنین ظروف پلاستیکی غیراستاندارد و دیگ های مسی سفید کاری نشده برای شهروندان مسمومیت زاست. توصیه می شود از ظروف مسی استفاده نشود. شربت ها از کارخانه با مارک معتبر تهیه شود. ظروف یک بار مصرف هم قبل از استفاده باید شسته شود. زیرا این ظرف ها اکثراً مدتی در انبارها نگهداری می شود و امکان نشستن گرد و خاک در آنها وجود دارد و همچنین ظروف یک بار مصرف باید بدون رنگ باشند.» وی اضافه می کند: فضای تکیه و هیئت ها معمولاً صحرایی است یعنی بصورت موقت چادری برپا می شود و یا زیرزمین خانه ای دو روزه تبد?ل به آشپزخانه می شود. بنابراین نمی توان تأکید کرد که غذاها در محیطی کاشی کاری شده که بهداشتی تر است آماده شود اما اطلاعیه های بهداشتی تهیه شده در آستانه تاسوعا و عاشورا تحویل مسئول تکایا و مساجد می شود.
وزارت بهداشت به مناسبت فرارسیدن ماه محرم و افزایش پخش نذورات ، نسبت به رعایت نکات بهداشتی در پخت ، توزیع و مصر به گزارش خبرگزاری "مهر"، در این اطلاعیه معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور موظف به نظارت مستمر بر فعالیتهای مذکور در این مراکز شدند.
بر این اساس، نکات مورد تاکید وزارت بهداشت به شرح زیر است :
1- کنترل مستمر از محل های طبخ غذای نذری و آشپزخانه های حسینیه ها، تکایا و آش و حلیم پزیها
2- رعایت بهداشت فردی توسط طبخ و توزیع کنندگان مواد غذایی
3- عدم توزیع غذای گرم در ظروف نامناسب یکبار مصرف و توزیع این نوع غذا ترجیحا در ظروف یکبار مصرف فوم دار
4- رعایت مراحل شستشو و گندزدایی ظروف و تجهیزات تهیه و عرضه مواد غذایی با مواد مجاز در صورت استفاده از ظروف ثابت و مشترک
5- کنترل سرویسهای بهداشتی از نظر وجود مایع صابون و یا صابون و نظارت مستمر بر مکانهای مذکور
6- کنترل آب مصرفی و دفع فاضلاب و زباله های تولیدی مراکز فوق
7- عدم نگهداری مواد غذایی پخته شده بیشتر از 2 ساعت در درجه حرارت محیط
8- استفاده از مواد اولیه سالم به ویژه گوشت و فرآورده های آن برای طبخ غذا
9- عدم راه رفتن روی سفره های توزیع غذا توسط خادمان یا افراد توزیع کننده
10- رعایت مراحل سالم سازی سبزیجات در صورت استفاده از سبزیجات به صورت خام و سالاد و توزیع اطلاعیه های بهداشتی
11- رعایت حداقل شرایط بهداشت محیطی محل طبخ ، ترجیحا غذا در مکانهای مشخص به عنوان آشپزخانه طبخ شود.ف نذورات در تکایا و مساجد اطلاعیه ای صادر کرد.